
Primul lucru pe care l-am învățat este acela că un lucru bine făcut rămâne bine făcut pentru totdeauna. Înainte de toate, trebuie să ai grijă să nu-l strici. De rigurozitatea ta depinde trăinicia unei case. Și nu trebuie să lași niciodată pe cineva să lucreze sau să repare ceva, dacă acea persoană nu înțelege semnificația acelui lucru și nu îl prețuiește. De ce? Pentru că, în 90% din cazuri, îl va strica, indiferent de cât de meseriaș este.
Apoi, cel mai important este să respecți ordinea firească a lucrărilor și, mai ales, să știi care este aceasta. Altfel spus, trebuie să faci fiecare lucru la timpul său, pentru coerența și trăinicia lucrării. Nu te poți apuca de consolidări înainte să faci traseele de instalații. După același principiu, nu vei face niciodată finisajele înainte de a încheia etapa de consolidare.
Un alt lucru pe care l-am învățat de la casele vechi se rezumă la expresia „cu apa nu te tocmești”. Apa, care este cel mai mare aliat al nostru, al constructorilor, este și cea care cauzează cele mai mari stricăciuni în construcții, atunci când nu îi cunoști legile si nu îți iei măsurile de prevenție necesare. Dacă, de exemplu, ai făcut o terasă, iar lucrarea de izolație nu a fost executată corect, nu poți discuta cu stropii de apă la prima ploaie. Nu poți să le dai doi lei ca să nu-ți inunde casa. Apa respectă dumnezeiește legile, se infiltrează și îți face casa vraiște.
Nu faci niciodată o hidroizolație fără să te asiguri că ai respectat toate instrucțiunile de lucru și că ai făcut testele necesare de etanșeitate și calitate. Mai bine faci un test în plus, decât unul în minus. Cele mai multe deteriorări produse la casele vechi sunt determinate de două mari cauze: intervențiile neautorizate, care au afectat structura de rezistență a construcției, și infiltrațiile de ape pluviale.
Am învățat cât de utile sunt materialele vechi. De multe ori, după renovarea unui imobil vechi, rămân o serie de elemente și materiale din construcția originală, care au o valoare arhitecturală foarte mare și care pot fi refolosite cu un efect estetic impresionant. De exemplu, cărămizile vechi pot fi folosite ca materiale de finisaj, un lucru la care, adesea, oamenii nu se gândesc.
Dacă îndrăgești casele vechi și faci cu pasiunea această meserie, ești întotdeauna dispus să stai de vorbă cu bătrâna casă: vrei să afli ce o doare, îi cureți rănile cu răbdare, îi găsești remediul potrivit pentru fiecare afecțiune. Așa am învățat să lucrăm, să curățăm și să protejăm lemnul vechi sau să restaurăm o tencuială veche de mare finețe sau un mozaic pe care ți-e mai mare dragul să-l privești.